Skal dit barn i terapi ?

Børneterapi – Skal dit barn i terapi?

Det er en meget almindelig opfattelse, at børn, der har det skidt, har brug for at tale med en psykolog eller en anden udenforstående for at få det bedre, men det passer ikke.

 

Hvad har børn brug for?

Et barn, der ikke trives, har først og fremmest brug for sine nære voksnes støtte og hjælp. Det har brug for at opleve, at I kan klare opgaven som forældre, så det kan føle sig trygt og læne sig op ad jer som solide støtter i en ellers uoverskuelig verden. Desuden bliver jeres indsats barnets model for god og ansvarlig forældreadfærd – noget, det får god gavn af at kunne senere i livet.

 

Hvorfor er det nok, at du taler med psykologen?

En nok så dygtig psykolog vil aldrig tilnærmelsesvis kunne hamle op med det, du har at tilbyde dit barn, og ingen vil nogensinde kunne forstå, elske og hjælpe dit barn bedre, end du kan. Derfor er det også vigtigt, at det er dig, der tager teten og skaber de ændringer i barnets liv, der kan hjælpe det til at finde glæde og trivsel igen.

Men det kan unægtelig være svært at bevare overblikket og reagere fornuftigt og nyttigt, når der er følelser i klemme, og det er der altid, når det handler om ens eget barn. Løsningen er imidlertid ikke en terapi, hvor barnet får ansvaret for at skabe de nødvendige ændringer i livet, men en terapi, hvor du eller I som forældre gør det. Med andre ord, en forældrebaseret børneterapi.

En forældrebaseret børneterapi tager altid udgangspunkt i en eller flere samtaler med de nære voksne. Hos mig er to-tre samtaler som regel nok. Det lyder ikke af meget, men det skal ses i lyset af, at det, du går hjem med, er konkrete anvisninger og ændringer, møntet på at hjælpe dit barn med sit specifikke problem og samtidig hjælpe dig til at vide, hvad du skal gøre, når barnet viser sine symptomer.

 

Hvorfor er det bedst, at børneterapien går gennem dig?

Der er to væsentlige grunde til at basere en børneterapi på forældrenes indsats.

For det første undgår du, at dit barn oplever sig selv som problemet og det, der skal gøres noget ved. Ingen har nogensinde fået bedre selvværd og selvtillid af at opfattes sig selv som fejlbehæftet og problematisk.

For det andet undgår du, at dit barn sidder med hele ansvaret for at finde ud af, hvad der er galt og ændre på det, der er galt. Det er ikke fair, for hvis I viger tilbage i afmagt og opgiven, hvordan kan I så forvente, at barnet skal kunne klare opgaven?

Det er vigtigt at forstå, at børns problemer altid opstår i en kontekst. Det er noget i kombinationen mellem barn og omgivelser, der ikke fungerer, og denne kontekst er I en afgørende del af. I har den indflydelse, der skal til for at hjælpe jeres barn, og i en forældrebaseret børneterapi hos mig får I muligheden for at udvikle de nødvendige kompetencer til at gøre det.

Læs mere om forældrebaseret børneterapi

Specialer

Seneste artikler

Selvværd og Livslyst

Hvad er et godt liv? Alle vil gerne...

Stress

Hvilken stress skal du være opmærksom...

Nytårsforsætter

Hvor holder vores nytårsforsætter...
succes er at se muligheder fremfor begrænsninger, lykke og succes

Lykke og succes

Succes er det, som gør dig glad og...

Pin It on Pinterest