Familieterapi

Parterapi som familieterapi

Parterapi behøver ikke kun handle om parvanskeligheder. Det kan også være et godt et alternativ til en almindelig familieterapi. Forskellen på familieterapi og familieterapeutisk parterapi er, at i traditionel familieterapi er alle familiens medlemmer til stede, mens det kun er forældrene eller det voksne par, der er til sted i en familieterapeutisk parterapi. Derfor kunne man også med en vis ret kalde det forældreterapi, men i et samfund, hvor så mange bliver skilt, kan en sådan betegnelse give anledning til misforståelser. En familieterapeutisk parterapi tager udgangspunkt i det voksne par i en given familie – uanset om de er biologiske forældre til familiens børn eller ej.

 

Familieterapi – dit redskab til at skabe trivsel i familien

Familieterapeutisk parterapi bliver relevant, når dagsordenen i familien styres af for eksempel en pludselig ulykke, sygdom, død eller et misbrug hos en af de voksne. Hvad som helst, der pludselig påvirker familiens rutiner og arbejdsgange og dramatisk forskyder balancen mellem de enkelte familiemedlemmer, vil have afgørende betydning for hele familien. Men fordi det voksne par har det overordnede ansvar for familiens trivsel, er det også naturligt, at det er dem, der arbejder med at skabe den nødvendige gennemskuelighed, ro og stabilitet, som alle har brug for.

 

Hvordan kan familieterapeutiske parterapi hjælpe din familie?

Ved hjælp af den familieterapeutiske parterapi får parret mulighed for at finde en farbar vej, som de kan være enige om, og som får dem til at virke stærkere og mere sikre og tryghedsskabende. Hvilket som regel er en enorm lettelse for familiens børn, der måske har været utrygge og bekymrede for det, der sker. De er måske blevet ekstremt udadreagerende eller stille og indesluttede som følge af familiens problem, men med voksne, der tager ansvar og kender vejen, kan de igen slappe af og føle sig trygge trods den turbulens og de eventuelle omvæltninger, som problemet har skabt.

Familieterapeutisk parterapi – mere effektiv end traditionel familieterapi

Familieterapeutisk parterapi er den letteste og mest simple måde at udføre familieterapi på, og på mange måder endda mere effektiv end en traditionel familieterapi. Det skyldes, at når det er parret, der arbejder med familiens problem, så er den naturlige rangorden og ansvarsfordeling mellem børn og voksne fastlagt på forhånd. Det kan ikke diskuteres, hvem der bestemmer og hvad der skal ske, og derved undgår man den situation, hvor hvert familiemedlem har ret til sin egen mening om alt, hvilket forplumrer tingene og gør det umådeligt vanskeligt at finde en holdbar løsning. For mange kokke fordærver som bekendt maden.

 

Hvordan foregår terapien?

Hos mig foregår familieterapeutisk parterapi ved, at I som par beskriver de vanskeligheder, jeres familie har som følge af det overordnede problem – sygdommen, ulykken eller misbruget, og parterapiens mål er, dels at I i fællesskab finder en måde, hvorpå familien lige nu og her kan få hverdagen til at hænge sammen trods problemet, og dels at I samarbejder om en langtidsløsning, der sikrer, at I som samlet familie kommer ud i den anden ende, klogere og stærkere end da I kom ind i den.

Læs mere om parterapi og hvordan det kobles sammen med familieterapi

Skal dit barn i terapi? læs mere >

Specialer

Seneste artikler

Selvværd og Livslyst

Hvad er et godt liv? Alle vil gerne...
Læs mere

Stress

Hvilken stress skal du være opmærksom...
Læs mere

Nytårsforsætter

Hvor holder vores nytårsforsætter...
Læs mere
succes er at se muligheder fremfor begrænsninger, lykke og succes

Lykke og succes

Succes er det, som gør dig glad og...
Læs mere

Pin It on Pinterest