Lykke og succes

Succes er det, som gør dig glad og lykkelig

Bogen ”Bliv en vinder” handlede specifikt om, hvordan man definerer sine mål, sprænger egne grænser og udnytter sin fulde kapacitet for at få det liv, man altid har drømt om. Meningen var, at man derigennem skulle skabe et meningsfuldt liv og blive glad og lykkelig.

Det har imidlertid vist sig, at det ikke nødvendigvis er sådan det går. Ikke alle, der anvender vinderstrategier – mine eller andres – bliver tilsyneladende lykkelige.

Succes er ikke i sig selv nok

Det gik for alvor op for mig, da jeg i et tv-program blev sat overfor en uhyre stærk, målrettet og fremgangsrig kvinde. Hun var forfatter og havde skrevet adskillige bøger, altid om det samme emne. Alle bøgerne havde fået succes, men skønt hun på den måde var gået fra sejr til sejr og burde være lykkelig, så virkede hun uglad og sammenbidt, ja, næsten bitter på livet. Hun lod forstå, at hendes mål var at fortsætte med at skrive bøger om emnet, og selv om det næsten er givet, at hendes kommende bøger vil få samme gode modtagelse i offentligheden som de første, så virkede det som om hendes inspiration, lyst og glæde ved at skrive helt var forsvundet.

Hun var med andre ord succesrig uden at være lykkelig.

 

Meningsløs succes giver ingen lykkefølelse

Jeg talte med hende for at finde ud af, hvorfor hun trods så mange sejre alligevel virkede så uglad og sammenbidt, og på hendes svar kunne jeg udlede, at hun var holdt op med at udvikle sig. Skønt hun var gået fra sejr til sejr, og antagelig havde haft dyb glæde ved de første processer, så havde hun ikke bevæget sig siden første proces.

Jeg indså hurtigt, at problemet var, at hun ikke havde sat sig nye, meningsfulde mål; men var vedblevet at foretage sig det samme, om og om igen. Måske fordi hun ikke turde prøve noget andet af frygt for ikke at kunne være så succesfuld (objektivt set) med sit næste projekt? Hvem ved.

Men under alle omstændigheder var hendes kapacitet og facetter langt større end det liv, hun bød sig selv, og derfor oplevede hun nu, at glæden, lysten og inspirationen var forsvundet. Hendes succes var blevet en byrde.

 

Meningsfuld succes fører til glæde og lykke

Næsten samtidig stiftede jeg bekendtskab med en ung kvinde, hvis liv havde været en lang prøvelse. Hun var enlig mor, arbejdede som servitrice, pengene var små og hverdagen trængt. Men til trods for det var hun fuld af livsglæde og vitalitet. Hun forstod at få det bedste ud af enhver situation og betragtede sit servitricejob som blot endnu en mulighed for at kunne udforske sit talent for `eventmageri`, hvilket hun udnyttede i rigt mål til gæsternes og chefens store fryd.

Hun havde ingen specifikke mål, men levede fra dag til det med det ene formål, at gøre hver dag så god som mulig – både for sig selv og sine omgivelser. Og det gjorde hun virkelig.

Skønt hun næppe kunne regnes for at være hverken succesrig og velstående, objektivt set, så følte hun sig lykkelig, og med den følelse kom også fornemmelsen af succes og rigdom – i sin fuldeste og mest subjektive form.

Jeg havde fornøjelsen af at tale med hende flere gange, og det var virkelig en fornøjelse. Hendes glæde og engagement i livet og nuet var smittende, og det var tydeligt for mig, at hun fandt og bevarede glæden ved livet ved hele tiden at bruge sig selv mest muligt. Og fordi hun hele tiden var på udkig efter nye muligheder i det daglige for at gøre noget ekstra, fik hun mest muligt ud af alting.

 

Succes er at se muligheder fremfor begrænsninger

Hvor andre så begrænsninger, så hun muligheder; hvor andre så meningsløshed og fragmenter, så hun så mening og sammenhæng.

Konklusionen på de to kvinders historie er, at ikke alle succesrige mennesker er lykkelige, og ikke alle lykkelige mennesker har succesrig – i objektiv forstand.

Den konklusion sætter fokus på en meget vigtig pointe; nemlig at selv om vi ved, at lykke forstærkes af succes og velstand, så er disse to faktorer ikke lig med lykke, sådan som vi ellers har for vane at antage. Succes kan nok forstærke lykkefølelse, men ikke skabe den. Lykke kan til gengæld skabe succesoplevelse.

Og ikke nok med det: konklusionen besvarer også spørgsmålet om, hvorfor nogle mennesker bliver lykkelige af at forfølge deres mål og andre ikke?

 

Lykken afhænger af din indstilling til selve livet

Forklaringen er simpel: Det er indstillingen til livet, der er afgørende. Det er ikke nok at være målrettet; man må også have hjertet med i det, man gør.

Som P.H. sagde: “Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man ta`r det”.

Så måske kan man endda gå så langt som at sige: Uden hjertet, ingen lykke?

 

Pin It on Pinterest

Synes du dette indhold var interessant?

Del det med dine venner! Eller en du mener også kunne drage nytte af det.