Psykodynamisk terapi
Hvad er Psykodynamisk terapi?
Psykodynamisk terapi er i virkeligheden en modernisering af den oprindelige psykoanalyse, som Sigmund Freud grundlagde tidligt i forrige århundrede. Psykoanalysen blev baseret på en tredelt psyke, nemlig det ubevidste, jeget og overjeget. Freud mente, at det var det ubevidste – drifterne og alt det, vi ikke har reflekteret over, som skabte problemer i livet. Og det er langt hen også det, som den psykodynamiske behandling baseres på.
Psykodynamisk terapi handler om det ubevidste
Psykodynamisk Terapien lægger stor vægt på ubevidste fortrængninger. Ubevidste fortrængninger er blandt andet, når vi selektivt glemmer oplysninger og situationer, som vi af forskellige grunde finder pinlige og ubehagelige.
Psykodynamisk terapi handler om at bevidstgøre
De fortrængte oplevelser fortsætter dog ud fra denne synsvinkel med at påvirke vores liv og vores beslutninger.
Formålet med terapien er således at hæve fortrængningerne, hvorved nogle ressourcer bliver frigjort.
Psykodynamisk terapi tager tid
Terapien arbejder meget med symboler og drømme, som analyseres og relateres til den aktuelle livsførelse. Terapien foregår almindeligvis over lang tid, det vil sige måske et til flere år. Den er derfor meget ressourcekrævende, både økonomisk og personligt.
Psykodynamisk terapi som supplement
Jeg bruger psykodynamisk terapi som en del af terapien generelt. Det vil sige, at jeg bruger den ad hoc i kombination med de øvrige terapiformer, og typisk vil den finde anvendelse, når drømme, symboler eller uforståelige mønstre bliver ved at dukke op i dit liv.